Jump to content
Sign in to follow this  
rockmanxxx

คำแปล TEAM INSTRUCTIONS ของ FM2016-ThaiBuild

Recommended Posts

ก่อนอื่นขออธิบายนิดนึง

นี้คือคำแปลหน้า Team Insructions ของ  FM2016-ThaiBuild ซึ่งคำแปลนี้ต้องนำไปใส่ในตัวเกม เรื่องการเว้นวรรค์อาจไม่ถูกต้อง เนื่องจากตัวเกมบังคับไว้ถ้าพิมพ์ยาวๆจะไม่แสดงผลในเกมได้เต็มที่ บางทีล้นกรอบเมนู จึงจำเป็นต้องเว้นวรรคเพื่อให้เป็นบรรทัดใหม่ในเกม

ในภาคนี้หน้าการสั่งแทคติกมีรูปแบบเมนูแบบใหม่ที่เป็นรูปสนาม บางจุดอาจต้องแปลเพื่อให้สอดคล้องกับรูปแบบเมนูชนิดนี้ เช่นHit Early Crosses จะเป็นรูปสนามแล้วมีลูกศรโค้งชี้ไปที่กรอบเขตโทษ เลยจำเป็นต้องเเปลเมนูนี้ว่า "เปิดบอลเข้าไปในเขตโทษ"

ซึ่งการแปลเช่นนี้ก็เพื่อให้สอดคล้องกับรูปแบบเมนูเท่านั้นเอง แต่คำอธิบายต่างๆถ้าเอาเมาส์ชี้ค้างไว้ก็จะปรากฏออกมาให้อ่าน เข้าใจตามนี้นะครับ ซึ่งเปลี่ยนแปลงได้ถ้ามีข้อแนะนำมา แต่ผมเองหมดมุขแล้วนึกออกแค่นี้ *-*

การแปลเน้นแปลอ้างอิงตามต้นฉบับภาษาอังกฤษeng(us) บางจุดอาจแปลยืดหยุ่นบ้างเพื่อให้เข้าใจง่ายขึ้น เพราะต้นฉบับเดิมๆในเกมก็ไม่ได้บอกรายละเอียดไว้มากเท่าไร เหมือนจะให้ผู้เล่นไปทำความเข้าใจอีกที ซึ่งตรงนี้ผมก็ได้หาข้อมูลแปลใส่เพิ่มไปอีกเพื่อให้เข้าใจได้ง่ายขึ้น

หากท่านใดลง FM2016-ThaiBuild ไว้ในเกมก็สามารถนำมาเปรียบเทียบกันได้เลยครับ จะได้อ่านเข้าใจง่ายขึ้น

กระทู้นี้จัดทำขึ้นเพื่อแลกเปลี่ยนความรู้นำไปแก้ไขFMเวอชั่นภาษาไทย ตามที่มีการท้วงติง และประโยชน์อีกอย่างคือการวางแทคติกที่ถูกต้องตามที่ผู้เล่นต้องการ ฉะนั้นตรงไหนที่แปลผิดพลาด หรือควรจะแปลอย่างไรให้เหมาะสมรีบท้วงเลยนะครับผมจะได้แก้

รบกวนวานผู้รู้ช่วยกันแก้ครับจะได้เป็นบรรทัดฐานในการเล่นภาคต่อๆไป

ผมจะหยุดแก้คำแปลหน้านี้เอาตอนออก FM2016-ThaiBuild เวอชั่นสุดท้ายนะครับ น่าจะช่วงใกล้ๆ FM2017จะออก
ถ้าหลังจากนั้นไปแล้วก็ปล่อยเลยตามเลย ถ้าได้ทำของภาคใหม่อาจจะยังใช้ข้อมูลของภาคเก่าอ้างอิงบ้าง แต่ถ้าถึงตอนนั้นกระทู้นี้จะไม่มาแก้แล้วปล่อยให้เป็นของภาคนี้ไป

และผมได้พยายามเกลาคำแปลมาหลายรอบสุดท้ายก็ได้ตามนี้ คือหมดมุขแล้วครับ นึกออกแค่นี้ 5555+ อยากให้เพิ่มเติมแก้ไขตรงไหนท้วงมาเลยครับ   *-*


ส่วน ThaiBuild2016-Beta5 ใกล้ๆเปิดฤดูกาล2016-2017 เจอกันครับ *-*


TEAM INSTRUCTIONS-ระบบการเล่นของทีม

Contain-รักษาสกอร์
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Focus on defending, play it slow and safe, don't look to score.
เล่นเกมรับเป็นหลัก, เล่นให้ช้าและเน้นปลอดภัยไว้ก่อน, ไม่ต้องสนใจการทำประตู. รถบัสขวางประตู ถ่วงเวลา เล่นแคบ ยืนตํ่า ไล่บอลน้อย เน้นยืนในตําแหน่งรอป้องกัน และระยะส่งบอลที่สั้นกว่าปกติ

Defensive-ตั้งรับ
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Keep men behind the ball, look to frustrate the opposition.
ยืนซ้อนดักบอลช่วยกัน, ก่อกวนคู่ต่อสู้ไม่ให้เล่นบอล. มีสวนกลับเป็นพักๆ

Counter-สวนกลับ
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Keep men behind the ball, look to get the ball forward quickly when won
ยืนซ้อนดักบอลช่วยกัน, เมื่อแย่งบอลได้ให้ส่งบอลไปข้างหน้าโดยเร็ว. ยืนตําแหน่งกว้างขึ้น วางบอลยาวเพื่อให้เล่นสวนกลับเร็วขึ้น

Standard-มาตรฐาน
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Balances risk and reward so you can assess the match situation.
เล่นแบบสมดุลทั้งรุกรับ และมีผลคือให้คุณสามารถ ประเมินสถานการณ์การแข่งนำไปปรับปรุงแก้ไขได้.

Control-คุมเกม
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Control the match, but be wary of counter attacks.
คุมเกมการแข่งขัน, แต่ต้องระวังจะโดนสวนกลับ. เน้นการส่งบอลไปทั่วสนาม หาที่ว่างในการเข้าทำ พื้นที่การยืนจะครอบคลุมทั้งสนาม

Attacking-เปิดเกมรุก
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Get players forward and play fast, attacking soccer.
ให้นักเตะดันสูงและเล่นเร็ว, เปิดเกมรุกเพื่อทำประตู. วางบอลไปข้างหน้าอย่างรวดเร็ว ไม่ถ่วงเวลา

Overload-ดันขึ้นทั้งหมด
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Throw all players forward, try desperately to score.
สั่งนักเตะดันขึ้นไปให้หมดทุกคน, พยายามทำทุกอย่างเพื่อให้ได้ประตู. จังหว่ะบอลจะเร็วมากๆ การยืนจะกว้างครอบคลุมทั้งสนามTEAM SHAPE-รูปแบบการเล่นของทีม(มันจะไปสัมพันธ์กับmentalityข้างบนที่กล่าวไว้)

Highly Structured-เล่นด้วยวินัยอย่างรัดกุม
คำอธิบาย
With this approach, each player is expected to focus on a single phase of play within a very structured system.Defenders are responsible only for the defensive phase, midfielders are responsible only for the transition phase and forwards are responsible only for the attacking phase.The team will be expected to keep its shape at all times, playing very precise and controlled soccer with players allowed little creative freedom.
ด้วยวิธีการนี้, นักเตะแต่ละคนจะมุ่งเน้นไปที่การเล่น ในขอบเขตของตัวเองตามระบบการเล่น ด้วยวินัยอย่างรัดกุมไม่ทำมากไปกว่าในใบสั่ง.กองหลังจะรับผิดชอบเฉพาะในแนวรับเท่านั้น, กองกลางจะรับผิดชอบเฉพาะการจ่ายบอลเท่านั้น และการเล่นเกมรุกของกองกลาง ก็จะรับผิดชอบเฉพาะการจ่ายบอลเชื่อมเกมเท่านั้น.ทีมจะเล่นด้วยวินัยรักษาระบบการเล่นตลอดเวลา, เป็นการเล่นด้วยความแม่นยำที่สุด และอนุญาติให้นักเตะแต่ละคน เล่นบอลอย่างอิสระสร้างสรรค์ได้เพียงเล็กน้อย.

Structured-เล่นด้วยวินัย
คำอธิบาย
With this approach, players are expected to contribute to fewer phases of play than with the Balanced philosophy.Central defenders are responsible only for the defensive phase. The full backs and more defensive midfielders are responsible for both defensive and transition phases. The wingers and more attacking midfielders are responsible for both transition and attacking phases. The forwards are responsible only for the attacking phase.The team will be expected to keep its shape and play precise and controlled soccer with players allowed less creative freedom.
ด้วยวิธีการนี้, นักเตะทั้งหมดจะมีส่วนร่วมกับการทำเกม มากกว่าเดิมจากระบบการเล่นของทีมที่ตั้งไว้.กองหลังตัวกลางจะรับผิดชอบในแนวรับเท่านั้น. ฟูลแบ็คและกลางรับจะมีหน้าที่ รับผิดชอบมากขึ้นเป็นสองส่วน คือการเล่นเกมรับ และเติมเกมจ่ายบอลเล่นร่วมกับแนวรุก. ปีกและกลางรุกจะมีหน้าที่ รับผิดชอบมากขึ้นเป็นสองส่วน คือการจ่ายบอลเชื่อมเกม และเล่นเกมรุกบริเวณนอกกรอบเขตโทษ. กองหน้าจะรับผิดชอบเฉพาะในแนวรุกเท่านั้น.ทีมจะเล่นด้วยการรักษาระบบการเล่น และเป็นการเล่นด้วยความแม่นยำ และอนุญาติให้นักเตะแต่ละคน เล่นบอลอย่างอิสระสร้างสรรค์ได้ไม่มากนัก.

Flexible-ระบบยืดหยุ่น
คำอธิบาย
With this approach, players are expected to contribute to more than one phase of play.Defenders and more defensive midfielders are responsible for both defensive and transition phases and more attacking midfielders and forwards are responsible for both transition and attack phases.The team will aim to find a balance between the movement of players within the system and keeping its shape.
ด้วยวิธีการนี้, นักเตะแต่ละคนจะมุ่งเน้นไปที่ การเล่นที่มากกว่าหนึ่งส่วน เป็นการเล่นหลายรูปแบบมากขึ้น.กองหลังและกลางรับจะมีหน้าที่รับผิดชอบมากขึ้น เป็นสองส่วนคือการเล่นเกมรับ และเติมเกมจ่ายบอลเล่นร่วมกับแนวรุก และกลางรุกและกองหน้าจะมีหน้าที่ รับผิดชอบมากขึ้นไปอีกเป็นสองส่วน คือการจ่ายบอลเชื่อมเกม และเล่นบริเวณนอกกรอบเขตโทษ.ทีมจะเล่นด้วยความสมดุล ทั้งการโยกหาที่ว่างและการรักษาระบบการเล่น.

Fluid-เล่นอย่างอิสระ
คำอธิบาย
With this approach, players are expected to contribute to more phases of play than with the Balanced philosophy.The team is split into broad attacking and defensive units with the more creative players responsible for the attacking phase and the more defensively disciplined players responsible for the defensive phase. However, players from each unit are expected to move into the transition phase when the right opportunity arises.The team will be encouraged to play more flowing soccer with players allowed more creative freedom.
ด้วยวิธีการนี้, นักเตะทั้งหมดจะมีส่วนร่วม กับการทำเกมในแดนกลางมากกว่าเดิม จากระบบการเล่นของทีมที่ตั้งไว้.ทีมจะแบ่งการเล่นออกให้หลากหลายขึ้น ทั้งตัวรุกและตัวรับมีความรับผิดชอบ ในการสร้างสรรค์เกมมากขึ้นในแนวรุก และนักเตะก็จะต้องมีวินัย ในการเล่นเกมรับให้มากขึ้นในแนวรับ. แต่ไม่ว่ายังไงก็ตาม, นักเตะแต่ละส่วนก็จะต้องเคลื่อนไหว โยกย้ายพื้นที่ในแดนกลาง เมื่อมีโอกาสที่เหมาะสมเกิดขึ้น.ทีมจะเล่นด้วยความยืดหยุ่น นักเตะแต่ละคนจะได้รับอนุญาติ ให้เล่นบอลได้อย่างอิสระสร้างสรรค์.

Very Fluid-เล่นอย่างอิสระมากที่สุด
คำอธิบาย
With this approach, all players are expected to contribute to all phases of play within a very fluid system.Attackers must be able to defend and defenders must be able to attack, with players relying on their reading of the game and each other's movement to shift in and out of each phase at the right moment.The team will be encouraged to play free-flowing soccer with players allowed high levels of creative freedom.
ด้วยวิธีการนี้, นักเตะทุกคนจะต้องเล่นทุกๆส่วนของสนาม ด้วยระบบที่ยืดหยุ่นมากที่สุด. ตัวรุกสามารถเล่นเกมส์รับ และตัวรับขึ้นไปทำเกมส์รุกได้, กับนักเตะที่อ่านเกม และการเคลื่อนไหวของนักเตะแต่ละคน จะโยกย้ายไปตามพื้นที่ในสนามที่เหมาะสม ทีมจะเล่นด้วยความอิสระเสรี นักเตะแต่ละคนจะได้รับอนุญาติ ให้เล่นบอลได้อย่างอิสระสร้างสรรค์มากที่สุดTEMPO-จังหวะการเล่น

Much Lower-ช้ามากๆ
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Much Lower Tempo will ask the team to go about their business in a more considered and patient manner, taking their time with the ball and often retaining possession with no great short-term purpose, with the intention to retain control of the game.
จังหวะช้ามาก เป็นการบอกนักเตะในทีมให้ชั่งระดับการเล่นให้มากขึ้น และเล่นด้วยความอดทน, คือการใช้เวลาในการเล่นบอลและรักษาการครองบอลด้วยการเล่นสั้น, กับความเอาใจใส่ในการครองบอลคุมเกม.

Lower-ช้า
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Lower Tempo will ask the team to go about their business in a considered and patient manner, taking their time with the ball and often retaining possession in order to retain control of the game.
จังหวะช้า เป็นการบอกนักเตะในทีมให้ชั่งระดับการเล่นให้มากขึ้น และเล่นด้วยความอดทน, คือการใช้เวลาในการเล่นบอล และรักษาการครองบอลให้มากขึ้นเป็นการสั่งให้คุมเกม.

Normal-ปกติ
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Players will adopt a balanced tempo throughout the match, increasing it when necessary and slowing things down in appropriate situations.
จังหวะปกติ นักเตะจะใช้จังหวะที่สมดุลตลอดการแข่งขัน, เพิ่มจังหวะขึ้นได้เมื่อจำเป็นและช้าลงในสถานการณ์ที่เหมาะสม.

Higher-สูงมาก
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Higher Tempo will ask the team to go about their business in an urgent fashion, moving the ball around quickly and decisively, using the intensity of their approach to unsettle the opposition.
จังหวะสูงมาก เป็นการบอกนักเตะในทีมให้พวกเขาเล่นบอลด้วยรูปแบบที่รวดเร็ว, คือการถ่ายบอลไปมาอย่างรวดเร็วและเด็ดขาด, โดยการใช้ความเอาใจใส่อย่างจริงจังของพวกเขา ซึ่งจะทำให้คู่ต่อสู้ตั้งรับไม่ทัน.

Much Higher-เร็วมากๆ
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Much Higher Tempo will ask the team to go about their business in a more urgent fashion, moving the ball around quickly and decisively, using the intensity of their approach to unsettle the opposition and eventually tire them out.
จังหวะเร็วมากๆ เป็นการบอกนักเตะในทีมให้พวกเขาเล่นบอลด้วยรูปแบบที่รวดเร็ว, คือการถ่ายบอลไปมาอย่างรวดเร็วและเด็ดขาด, โดยการใช้ความเอาใจใส่อย่างจริงจังของพวกเขา ซึ่งจะทำให้คู่ต่อสู้ตั้งรับไม่ทัน และในที่สุดคู่ต่อสู้ก็จะถูกตัดออกจากเกม.

Take A Breather-ดึงเกมให้ช้าลง
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Take A Breather instructs players to keep hold of the ball and simply take a moment to recover physically before attacking again.
พักหายใจหายคอ เป็นการสั่งให้นักเตะเก็บบอลดึงจังหวะไว้ ใช้เวลาสักครู่เพื่อพักเหนื่อยให้มีเรี่ยวมีแรงก่อนจะทำการบุกอีกครั้ง.

Play Even Safer-เล่นให้เซฟกว่านี้
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Play Even Safer will instruct players to play with safety the foremost of their concerns, perhaps to protect a lead for a certain period of time.
เล่นแบบปลอดภัยไว้ก่อน เป็นการสั่งนักเตะให้พวกเขาห่วงในการเล่นด้วยความระมัดระวังเป็นอันดับแรก, บางทีอาจจะป้องกันทีมเมื่อมีประตูนำไม่ให้เสียประตูได้ในระยะเวลาหนึ่ง.

Take More Risks-เสี่ยงเปิดหน้าแลก
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Take More Risks will instruct players to take whatever risks are necessary in order to mount an attack to score a goal.
เสี่ยงเปิดหน้าแลก เป็นการสั่งให้นักเตะใช้ทุกวิธีการเท่าที่จะทำได้ แม้จะมีความเสี่ยงก็ตามในการเล่นเกมรุกเพื่อทำประตู.TIME WASTING-การถ่วงเวลา

Whenever Possible-ถ่วงเวลาทุกจังหว่ะ

Frequently-ถ่วงเวลาบ่อยๆ

Occasionally-ถ่วงเวลาเป็นครั้งคราว

Sometimes-บางครั้ง

Fairly Rarely-ไม่ค่อยถ่วงเวลา

Rarely-นานๆครั้ง

Never-งดถ่วงเวลา

Waste Time-ถ่วงเวลา
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Waste Time will instruct your players to waste time whenever possible.
ถ่วงเวลา เป็นการสั่งนักเตะของคุณให้ถ่วงเวลาทุกครั้งที่ทำได้.WIDTH-พื้นที่การเล่น

Narrow-เล่นแคบ
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Narrow instructs players to play almost exclusively through the central areas of the pitch, congesting the play to a smaller area and working in much more intricate confines.
เล่นแคบ เป็นการสั่งนักเตะให้เล่นเกือบเฉพาะบริเวณพื้นที่กลางสนาม, เล่นแบบยืนใกล้กันมากๆในพื้นที่แคบๆ และเล่นลูกยากที่ต้องอาศัยทักษะในพื้นที่แคบๆมากขึ้น.

Fairly Narrow-เกือบแคบ
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Fairly Narrow instructs players to look to narrow the field and play in the middle of the pitch.
เล่นเกือบแคบ เป็นการสั่งนักเตะให้หุบการเล่นบนสนามเข้ามา และเล่นบริเวณกลางสนาม.

Balanced-สมดุล
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Players will adopt a balanced approach to wide play as the demands of the match dictate; if they feel they can exploit wide areas they will do so, whilst they will also play in central areas when appropriate.
นักเตะจะใช้วิธีการที่สมดุลในการเล่นกว้างสำหรับการแข่ง; หากพวกเขารู้สึกว่าจะสามารถใช้ประโยชน์จากการเล่นกว้างในสนามได้พวกเขาก็จะเล่นกว้างทันที, ในเวลาปกติพวกเขาจะยังเล่นในพื้นที่กลางสนามตามจังหวะที่เหมาะสม.

Fairly Wide-เกือบกว้าง
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Fairly Wide instructs players to look to stretch the pitch and play wider.
เล่นเกือบกว้าง เป็นการสั่งนักเตะให้ขยายการเล่นในสนามและเล่นให้กว้าง.

Wide-เล่นกว้าง
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Wide instructs the team to stretch the play even wider and use the full extremes of the pitch to their advantage.
การเล่นกว้าง เป็นการสั่งทีมให้ถ่างการเล่นออกให้กว้างขึ้น และใช้พื้นที่ของสนามทั้งหมดให้เป็นประโยชน์ในการเล่น.

Defensive Line-ระยะยืนของแนวรับ

Deeper-รับลึก
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Deeper will see the defence play much closer to their own goal, retreating into a more compact shape to prevent the opposition from making gains in the space behind them.
รับลึก คือแนวรับจะลงมายืนตํ่าใกล้กับประตูตัวเอง, เป็นการถอยเพื่อบีบพื้นที่ป้องกัน ประกบคู่ต่อสู้ในบริเวณที่ว่างหลังแนวรับของพวกเขา.

Slightly Deeper-เกือบลึก
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Slightly Deeper instructs players to retreat into their own territory and defend from there.
เกือบลึก เป็นการสั่งนักเตะให้ล่าถอยเข้าไปในแดนตัวเองและป้องกันจากตรงนั้น.

Normal-ปกติ
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Players will adopt a balanced approach to their defensive line according to the match situation. They will push higher when needed and will be willing to drop deeper should it be required.
นักเตะจะใช้วิธีการที่สมดุล ในการเล่นเกมรับตามตําแหน่งการยืนของพวกเขาแล้วแต่ว่าสถานการณ์ในเกมนั้นๆจะเป็นเช่นไร. พวกเขาอาจจะดันสูงเมื่อมีความจำเป็นและลงมารับตํ่าตามเหตุการณ์.

Slightly Higher-เกือบสูง
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Slightly Higher instructs players to play higher up the pitch, starting with the line the defence holds, which should be close to the halfway line if this option is chosen.
เกือบสูง เป็นการสั่งนักเตะให้ดันสูงขึ้นไปบนสนาม, จะเริ่มดันสูงจากแนวรับปกติที่ตั้งไว้, เกือบจะใกล้เคียงกับเส้นกลางสนาม ถ้าตัวเลือกนี้ได้ตั้งไว้.

Higher-สูงมาก
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Higher will see the defence adopt a much higher position on the pitch, closer to the halfway line, in a bid to compress the space in which the opposition can play whilst remaining close to their midfield team-mates.
ดันสูงมาก คือตําแหน่งของแนวรับในสนามจะทำการดันขึ้นสูงมากๆ, ใกล้กับเส้นกลางสนาม, เป็นการบีบพื้นที่คู่ต่อสู้ทำให้สามารถขยับเข้ามาเล่นร่วมกับกองกลางเพื่อนร่วมทีมของพวกเขาได้สะดวกขึ้น.


Use Offside Trap-ใช้กับดักลํ้าหน้า
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Use Offside Trap will ask players to adopt a defensive strategy where they seek to catch opposition forwards offside.
ใช้กับดักลํ้าหน้า คือการบอกให้นักเตะชิงไหวพริบชิงจังหว่ะกับคู่ต่อสู้ในขณะเล่นเกมรับ ยามที่พวกเขาดักคู่ต่อสู้ที่บุกขึ้นมาในบริเวณพื้นที่ลํ้าหน้า.CLOSING DOWN-การเข้าไล่บอล

Much Less-น้อยมาก
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Much Less takes things a step further from the Close Down Less instruction and will instruct players to almost never engage the opponent in possession, instead remaining as solid as possible within their defensive shape rather than risk being exposed.
สั่งนักเตะให้ทำการไล่บอลน้อยมาก และการสั่งนี้จะทำให้นักเตะไม่ค่อยสนใจในการครองบอลของคู่แข่ง, หากนักเตะเล่นเกมรับไม่แข็งแกร่งเพียงพอ ก็มีความเป็นไปได้ว่าแนวรับของพวกเขาอาจมีความเสี่ยงที่จะถูกเจาะ.

Less-น้อย
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Less instructs players to adopt a patient approach as they largely remain in their defensive shape, asking the opponent to break them down rather than forcing the issue and leaving themselves potentially exposed.
สั่งนักเตะให้ทำการไล่บอลน้อย นักเตะจะใช้ความอดทนเป็นอย่างมากในการเล่นเกมรับของพวกเขา, เป็นการปล่อยให้คู่ต่อสู้เล่นบอลได้สะดวกโดยไม่เข้าไปกดดัน และปล่อยให้คู่ต่อสู้แสดงความสามารถออกมา.

Sometimes-บางครั้ง
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Players will pick and choose their opportunities to close down according to the situation of the match. They will rarely reach either extreme and instead adopt a balanced approach.
สั่งนักเตะไล่บอลบางครั้ง นักเตะจะมีทางเลือกในการจัดการกับโอกาสของพวกเขาในการบีบพื้นที่ตามแต่สถานการณ์ในเกม. พวกเขาจะไม่เข้าบอลพรวดพราดและจะใช้วิธีการที่สมดุลแทน.

More-มาก
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
More instructs players to actively engage the opponent in possession in a bid to reduce the time they have on the ball and ultimately to win it back from them as quickly as possible.
สั่งนักเตะให้ทำการไล่บอลมาก เป็นการสั่งให้นักเตะเข้าไปพัวพันคู่ต่อสู้ที่ครองบอลอย่างแข็งขันทำการยื้อเวลาที่คู่ต่อสู้มีบอล และในที่สุดก็จะกลับมาแย่งบอลได้จากคู่ต่อสู้เร็วที่สุดเท่าที่จะเร็วได้.

Much More-ตลอดเวลา
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Much More takes things a step further from the Close Down More instruction and effectively instructs players to be relentless in their endeavours to make life hard for the opponent through pressing. Can negatively impact on team shape as a result.
สั่งนักเตะให้ทำการไล่บอลให้มากขึ้น และผลของคำสั่งจะทำให้นักเตะตามกัดไม่ปล่อย นักเตะจะพยายามอย่างไม่ลดละที่จะกดดันคู่ต่อสู้ให้ลำบาก. มีข้อเสียคือส่งผลกระทบต่อรูปแบบการเล่นของทีม อาจทำให้นักเตะเสียตําแหน่งเกิดช่องว่าง.


Prevent Short GK Distribution-กันผู้รักษาประตูคู่แข่งออกบอลสั้น
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Prevent Short GK Distribution instructs forwards to press the opposition defense to try to prevent the goalkeeper building from the back. This should force the goalkeeper to play long or take big risks to distribute short.
กันผู้รักษาประตูคู่แข่งออกบอลสั้น เป็นการสั่งให้นักเตะเข้าไปกดดันแนวรับของคู่แข่ง พยายามป้องกันไม่ให้ผู้รักษาประตูออกบอลจากด้านหลัง. นี่เป็นการบังคับผู้รักษาประตูคู่แข่งให้ออกบอลยาวหรือไม่ก็ออกบอลสั้นแล้วพลาดโดนฝ่ายเราฉกบอล.

Use Tighter Marking-ประกบแบบประชิดตัว
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Use Tighter Marking will ask players to adopt a marking scheme in defensive situations where players are encouraged to stick particularly close to their assigned opponent in order to prevent them attacking the ball.
ประกบแบบประชิดตัว เป็นการใช้การประกบอย่างเหนียวแน่น คือการบอกให้นักเตะทำการประกบในยามเล่นเกมรับให้มากขึ้น นักเตะจะพยายามประกบคู่ต่อสู้อย่างใกล้ชิด ตามที่ได้รับมอบหมายเพื่อกันไม่ให้คู่ต่อสู้เล่นเกมรุก.

TACKLING-การแย่งบอล

Get Stuck In-เน้นเข้าบอลหนัก
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Get Stuck In instructs players to be aggressive and strong in the tackle. This may increase the risk of fouls and disciplinary action.
เน้นเข้าบอลหนัก เป็นการสั่งให้นักเตะเข้าแย่งบอลด้วยความดุดันรุนแรง. การเข้าบอลแบบนี้อาจเพิ่มความเสี่ยงที่จะเกิดการฟาวล์และโดนลงโทษ.

Stay On Feet-เน้นดักทางบอลคู่แข่ง
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Stay On Feet instructs players to stay on their feet when making tackles instead of going to ground.
ตามดักการเล่นบอล ดักทางบอลคู่แข่ง เป็นการสั่งนักเตะให้ตามดักบอลที่เท้าคู่ต่อสู้ ไม่ให้นักเตะเข้าไปแย่งบอลพรวดพราด เสียบเอาบอลจากคู่ต่อสู้ในทันทีทันใด ในขณะที่ตามประกบคู่ต่อสู้.PASSING-การจ่ายบอล

Clear Ball To Flanks-เคลียร์บอล ออกข้าง
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Clear Ball To Flanks instructs players to look to make their clearances into wider areas to be picked up by attacking players.
เคลียร์บอลออกข้าง เป็นการสั่งนักเตะให้ทำการเคลียร์บอลไปยังพื้นที่ด้านกว้างเพื่อให้นักเตะแนวรุกเข้ามารับบอล.

Pump Ball Into Box-โยนบอลเข้าไป ในเขตโทษ
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Pump Ball Into Box instructs players to launch high, long-range passes into the opposition's penalty area.
โยนบอลเข้าไปในเขตโทษ เป็นการสั่งนักเตะให้เปิดบอลโด่ง, วางบอลยาวเข้าไปในเขตโทษของคู่ต่อสู้.

Exploit The Left Flank-ขึ้นบอลทาง ปีกซ้าย
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Exploit The Left Flank instructs players to look to take full advantage of wide play on the left side of the pitch, perhaps due to an opposition weakness.
บุกทางริมเส้นฝั่งซ้าย เป็นการสั่งนักเตะให้มองหาความได้เปรียบในพื้นที่ด้านข้างเพื่อเล่นบอลทางฝั่งซ้ายของสนาม, ถ้าหากคู่ต่อสู่มีช่องว่างให้เข้าทำ.

Exploit The Middle-บุกกลางสนาม
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Exploit The Middle instructs players to look to take full advantage of playing through the middle, perhaps due to an opposition weakness.
บุกกลางสนาม เป็นการสั่งนักเตะให้มองหาความได้เปรียบในการเล่นเจาะตรงกลาง, ถ้าหากคู่ต่อสู่มีช่องว่างให้เข้าทำ.

Exploit The Right Flank-ขึ้นบอลทาง ปีกขวา
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Exploit The Right Flank instructs players to look to take full advantage of wide play on the right side of the pitch, perhaps due to an opposition weakness.
บุกทางริมเส้นฝั่งขวา เป็นการสั่งนักเตะให้มองหาความได้เปรียบในพื้นที่ด้านข้างเพื่อเล่นบอลทางฝั่งขวาของสนาม, ถ้าหากคู่ต่อสู่มีช่องว่างให้เข้าทำ.

Play Out Of Defense-ลำเลียงบอลขึ้นไปจากแนวรับ
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Play Out Of Defense encourages defenders to pass their way out from the back rather than clear the ball long.
ลำเลียงบอลขึ้นไปจากแนวรับ เป็นการสั่งให้กองหลังค่อยๆจ่ายบอล ลำเลียงบอลจากหลังไปหน้าแทนการวางบอลยาว.

Pass Into Space-จ่ายบอลไปยังที่ว่าง
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Pass Into Space instructs players to look to make passes into open spaces.
จ่ายไปที่ว่าง เป็นการสั่งนักเตะให้มองหาช่องจ่ายบอลไปพื้นที่ว่าง ให้เพื่อนวิ่งไปรับบอล คือกดสามเหลี่ยมของวินนิ่งนั่นเอง.

PASSING DIRECTNESS-ระยะการส่งบอล

Shorter Passing-จ่ายบอลสั้น
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Shorter Passing instructs players to adopt a style of play based around shorter passes and greater ball retention.
จ่ายบอลสั้น เป็นการสั่งนักเตะให้ใช้สไตล์การเล่นขั้นพื้นฐาน ในการจ่ายบอลสั้นเพื่อรักษาการครองบอล หรือจ่ายบอลให้คนที่อยู่ใกล้ที่สุด.

Mixed-ผสม
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Players will adopt a mixed approach to Direct Passing, utilising it when required as part of a balanced overall style.
นักเตะจะใช้วิธีการที่หลากหลายในการจ่ายบอล ตั้งแต่บอลสั้นไปจนถึงบอลยาว, นักเตะจะใช้วิธีการจ่ายบอลเช่นนี้ เป็นส่วนหนึ่งของการเล่นด้วยระบบสมดุลย์.

More Direct Passing-จ่ายบอลไปข้างหน้า
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
More Direct Passing instructs players to adopt a style of play based around quicker transition from back to front, with the ball covering long distances in a quicker amount of time.
จ่ายบอลไปข้างหน้ามากขึ้น เป็นการสั่งให้นักเตะใช้สไตล์พื้นฐานในการเล่นไวจากหลังไปหน้า, เล่นด้วยการวางบอลยาวไปทั้งสนามอย่างรวดเร็วตลอดเวลา.

Go Route One-ส่งให้ตัวรุกโดยเร็ว
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Go Route One instructs players to look to get the ball into the attacking third with increased urgency.
เป็นการเล่นบอลจังหวะเดียว คือการสั่งให้นักเตะจ่ายบอลเข้าไปในพื้นที่การบุกอย่างรวดเร็ว ด้วยการจ่ายบอลเพียงไม่กี่ครั้ง.

Retain Possession-เน้นการครองบอล
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Retain Possession instructs players to prioritize keeping hold of the ball.
รักษาการครองบอล เป็นการสั่งนักเตะทั้งทีมให้จัดลำดับความสำคัญในการครองบอลบอล เน้นต่อบอลกันไปมา ซึ่งจะทำให้เกมช้าลง.CREATIVE FREEDOM-ความอิสระในการสร้างสรรค์เกม

Be More Expressive-สร้างสรรค์เกมโดยอิสระ
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Be More Expressive will allow more creative players the freedom to play the game with additional vision and flair outside of the confines of a team's tactical setup.
อนุญาติให้เล่นได้อย่างอิสระในการสร้างสรรค์เกม นักเตะจะมีอิสระในการเล่นด้วยวิสัยทัศน์ และไหวพริบของตัวเองมากกว่าที่จะเล่นตามแทคติกของทีมที่ตั้งไว้.

Be More Disciplined-เล่นด้วยวินัย
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Be More Disciplined will ask players to play as part of a robust and focused tactical shape in order to make the team a stronger collective group. It may come at the expense of some individual expression.
เล่นด้วยวินัยให้มากขึ้น เป็นการขอให้นักเตะเล่นด้วยความมุ่งมันตามแทคติกที่สั่งไว้ เพื่อทำให้ทีมแข็งแกร่งทั่วแผ่น. นักเตะบางคนอาจต้องเสียสละการเล่นด้วยไหวพริบพรสวรรค์ มาเล่นตามแทคติกมากขึ้น.

Final Third-สเต็ปที่สามพื้นที่สุดท้ายของการบุก

Hit Early Crosses-เปิดบอลเข้าไปในเขตโทษ
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Hit Early Crosses instructs players to get the ball into the penalty area with early crosses as soon as they receive the ball in a position to do so.
เปิดบอลเข้าไปในเขตโทษเป็นอันดับแรกก่อนโดยเร็ว หรือวางบอลจากแนวลึกเข้าไปยังกรอบเขตโทษ เป็นการสั่งนักเตะให้ส่งบอลเข้าไปในกรอบเขตโทษ ด้วยการเปิดบอลเป็นอันดับแรกก่อนโดยเร็ว เพื่อให้ผู้ที่อยู่ในพื้นที่นั้นได้เล่นบอล.

Look For Overlap-ดึงจังหว่ะรอเพิ่อนเติม
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Look For Overlap instructs players to hold onto the ball and look for an overlapping player in support, most likely a marauding full-back.
ดึงจังหว่ะรอเพื่อนเติม มองหาตัวเติมเกม คือการสั่งให้นักเตะเก็บบอลไว้กับตัว จนกว่าจะได้จังหวะมีตัวสอดขึ้นมาเติมเกม, ซึ่งส่วนใหญ่คือ ฟูลแบ็คที่เติมเกมขึ้นมา.

Shoot On Sight-ยิงทุกครั้งที่มีโอกาส
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Shoot On Sight instructs players to shoot when the opportunity arises instead of waiting for a more clear-cut opening.
ยิงทุกครั้งที่มีโอกาส ยิงเมื่อเห็นช่อง เป็นการสั่งนักเตะให้ยิงเมื่อมีโอกาสเกิดขึ้น แทนการรอจังหวะได้ยิงโล่งๆอย่างเดียว.

Work Ball Into Box-เน้นต่อบอล หน้ากรอบเขตโทษ
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Work Ball Into Box instructs players to work hard for their opening, remaining patient and not forcing the issue but rather retaining the ball until the breakthrough occurs.
ต่อบอลขึงเกมหน้ากรอบเขตโทษจนกว่าจะมีช่อง ด้วยการสั่งการให้นักเตะทำงานอย่างหนักถ่ายบอลไปมาเพื่อเปิดพื้นที่, เล่นด้วยความอดทนและไม่ส่งบอลออกไป แต่จะพยายามครองบอลจนกว่าจะมีช่องว่างเกิดขึ้น.

Mixed Crosses-เปิดบอลทุกรูปแบบ(ไม่มีคำอธิบายในเกม)

Float Crosses-เน้นเปิดบอลโด่ง
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Float Crosses will instruct players to get more height on the delivery into the penalty area with the intention of finding a player who has a height advantage over their marker or giving time for a player with good movement to find space for a free header.
เน้นเปิดบอลโด่ง เป็นการสั่งนักเตะให้ส่งบอลโด่งไปยังบริเวณเขตโทษ ให้กับนักเตะสูงใหญ่ทำการเล่นบอล หรือเพื่อเป็นการดึงจังหว่ะในขณะบอลกำลังลอย ให้นักเตะฝ่ายเราหาพื้นที่ที่ดีที่สุดในการโหม่งโดยไม่มีคู่ต่อสู้ขัดขวาง

Whipped Crosses-เน้นเปิดลูกพุ่ง
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Whipped Crosses will instruct players to deliver balls into the box with speed, swerve and dip in order to make it as hard as possible for defenders to deal with them.
เน้นเปิดลูกพุ่ง เป็นการสั่งนักเตะให้เปิดบอลแบบพุ่งเร็วและโค้งเข้าไปในเขตโทษ บอลจะพุ่งโค้งจนยากที่แนวรับคู่ต่อสุ้จะทันตั้งตัว

Low Crosses-เน้นเปิดลูกเรียด
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Low Crosses will instruct players to deliver balls into the box closer to the ground. This approach will largely benefit forwards that perhaps lack size but are instead quicker off the mark and can lose their defender in a small area of space.
เน้นเปิดลูกเรียด เป็นการสั่งนักเตะให้เปิดบอลเรียดพื้นเข้าไปในเขตโทษ ใช้สำหรับทีมที่มีกองหน้าเร็วๆสามารถออกจากพื้นที่เล็กๆแคบๆไปเข้าฮอร์ส


DRIBBLING-การเลี้ยงบอล


Run At Defense-เลี้ยงบอลเข้าหาแนวรับ
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Run At Defense instructs players to run at the opposition more than tactics allow by default.
เลี้ยงบอลเข้าหาแนวรับ เป็นการสั่งนักเตะให้เลี้ยงบอลเข้าหาแนวรับคู่ต่อสู้ให้มากกว่าแทคติกที่ตั้งไว้.

Dribble Less-เลี้ยงบอลน้อยลง
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Dribble Less instructs players to adopt a pass-first mentality rather than retain possession and dribble their way into attacking situations.
เลี้ยงบอลน้อยลง เป็นการสั่งนักเตะให้คิดถึงการจ่ายบอลเป็นอันดับแรก มากกว่าจะเก็บบอลไว้กับตัวหรือเลี้ยงบอลไปเอง ในยามเล่นเกมรุก.


Freedom Of Movement-อิสระในการเคลื่อนที่


Stick To Positions-รักษาตำแหน่ง
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Stick To Positions will ask players to stick to their primary duties in their assigned position and doesn't allow for fluidity of movement.
รักษาตําแหน่ง เป็นการบอกให้นักเตะรักษาตําแหน่งของพวกเขาเป็นอันดับแรกตามหน้าที่ที่ได้รับมอบหมาย และไม่อนุญาติให้มีการเคลื่อนไหวออกไป.

Roam From Positions-ออกจากตำแหน่งเพื่อหาช่อง
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Roam From Positions will allow players to be more creative and fluid with their positional locations on the pitch. It demands sufficient tactical awareness for one player to understand where he must fill in should another roam elsewhere.
ออกจากตำแหน่งเพื่อหาช่อง เป็นการอนุญาติให้นักเตะเล่นได้อย่างสร้างสรรค์ และเป็นอิสระจากตําแหน่งของเขาบนพื้นที่ในสนาม. ต้องการนักเตะที่เข้าขากันมากๆถึงจะได้ผล เมื่อนักเตะคนนี้วิ่งหลุดจากตำแหน่งตัวเองแล้ว จะมีนักเตะคนอื่นมาแทนในตำแหน่งที่ตัวเองหลุดไป หากนักเตะไม่เข้าขากันจะทำให้เสียตําแหน่งเกิดช่องว่าง.


ในส่วนของ PLAYER INSRTUCTIONS ผมแปลไว้เฉพาะเมนูกับคำอธิบายบางส่วน ว่างๆ"อาจจะ"แปลเพิ่มนะ ตอนนี้แปลไว้แค่นี้พอเล่นได้อยู่ และบางส่วนใช้ร่วมกับ TEAM INSRTUCTIONS ได้ ผมก็จะไม่อธิบายซํ้าอีกนะครับ ให้เลื่อนไปดูข้างบนเอา
และส่วนหัวข้อนี้ผมไม่ได้เรียงมาลงกระทู้นี้ เพราะมันมีส่วนของนักเตะกับผู้รักษาประตูปนๆกัน บางอย่างใช้ด้วยกันก็มี ให้เลื่อนดูเอานะครับ


PLAYER INSRTUCTIONS-ระบบการเล่นของนักเตะ

When opposition has the ball...เมื่อคู่ต่อสู้ได้บอล...

TACKLING-การแย่งบอล

Tackle Harder-เข้าบอลหนัก
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Tackle Harder encourages players to be forceful and combative when challenging for possession.
เข้าบอลหนัก เป็นการสั่งให้นักเตะเข้าบอลเต็มที่ และทำทุกอย่างเพื่อให้ได้บอลกลับมาครอง.

Ease Off Tackles-เข้าบอลเบาๆ
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Ease Off Tackles asks players to consider the ramifications of an aggressive mistimed tackle and instead will encourage them to pick their moments in a more timely fashion.
เข้าบอลเบาๆ เป็นการบอกนักเตะให้ชั่งระดับ ความผิดพลาดในการเเย่งบอลแบบรุนแรง และให้พวกเขาเลือกจังหวะที่เหมาะสมในการแย่งบอล.

When goalkeeper has the ball...เมื่อผู้รักษาประตูได้บอล...

Distribution Type-รูปแบบการกระจายบอล

Roll It Out-คืนบอลให้แนวรับ

Throw It Long-ขว้างไกล

Take Short Kicks-เตะสั้นจากประตู

Take Long Kicks-เตะยาวจากประตู

Distribution Speed-ความเร็วในการกระจายบอล

Distribute Quickly-กระจายบอลอย่างรวดเร็ว

Slow Pace Down-ออกบอลช้าๆ

Passing Directness-ระยะการส่งบอล

Shorter Passing-จ่ายบอลสั้น
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Pass It Shorter asks players to adopt a shorter passing game and primarily retain the ball with a patient approach.
จ่ายบอลสั้น เป็นการบอกนักเตะ ให้ใช้การจ่ายบอลสั้นในเกม และเก็บบอลไว้กับตัว เล่นบอลด้วยความอดทน จนกว่าจะหาทางจ่ายลูกสั้นได้.

More Direct Passing-ส่งบอลตรงตัว
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
More Direct Passes encourages players to take more risks when passing in a bid to find the ball which could unlock an opposition defense.
ส่งบอลตรงตัว เป็นการสั่งให้นักเตะเสี่ยงจ่ายบอลให้มากขึ้น เพื่อปลดล็อกแนวรับของคู่แข่ง.

Passing Risks-ความเสี่ยงในการจ่ายบอล

More Risky Passes-เน้นจ่ายบอลทะลุช่อง
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
More Risky Passes encourages players to play low-percentage passes in the hope that one or two of them will unlock the opposition defense in a potentially decisive manner.
เน้นจ่ายบอลทะลุช่อง คือการสั่งให้นักเตะเสี่ยงจ่ายบอล แม้จะมีเปอร์เซ็นการจ่ายสำเร็จตํ่า โดยหวังว่าเพื่อนร่วมทีมหนึ่งหรือสองคน ของพวกเขาจะปลดล็อกแนวรับ คู่ต่อสู้ได้อย่างเด็ดขาดหลุดเข้าไปยิง.

Fewer Risky Passes-จ่ายบอลอย่างรัดกุม
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Fewer Risky Passes asks players to retain possession first and foremost, playing a sensible and patient passing game without unnecessarily turning possession over to the opponents.
จ่ายบอลอย่างรัดกุม เป็นการบอกนักเตะให้พยายาม เก็บบอลไว้ในครอบครองเป็นสิ่งสำคัญ อันดับแรกอย่าเสี่ยงจ่ายโดยไม่จำเป็น, เล่นด้วยความเหมาะสมและอดทน ไม่เสี่ยงจ่ายบอลโดยไม่จำเป็น ให้ครองบอลไว้ให้ได้มากกว่าคู่แข่ง.

Distribute To Area-กระจายบอลไปยังพื้นที่

To Full Backs-ส่งให้ฟูลแบ็ค

To Centre Backs-ส่งให้เซ็นเตอร์แบ็ค

To Flanks-ส่งออกไปทางปีก

Over Opposition Defense-วางยาวไป หลังแนวรับคู่แข่ง


Distribute To Position-กระจายบอลไปให้ที่ตําแหน่ง

Distribute To Player-กระจายบอลไปให้นักเตะ

Distribute To Playmaker-กระจายบอลไปให้ เพลย์เมคเกอร์

Distribute To Target Man-กระจายบอลไปให้ กองหน้าตัวเป้า


When team has the ball...เมื่อทีมได้บอล...

Get Further Forward-ดันขึ้นหน้า
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Get Further Forward encourages players to adopt a more attacking mentality and seek to make an impact on the game in advanced areas.
ดันขึ้นหน้า เป็นการสั่งให้นักเตะบุกขึ้นไปให้มากขึ้น และพยายามสร้างความแตกต่างในพื่นที่สุดท้าย.

Sit Narrower-หุบเข้าใน
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
หุบเข้าใน เป็นการสั่งนักเตะให้ใชพื้นที่ บริเวณกลางสนามให้บ่อยขึ้น เพื่อรักษาระบบของเกมรับ และสนับสนุนเกมรุกด้วยการยืนใกล้กัน เพื่อการครอบครองบอล สำหรับการบุกและการโจมตีคู่ต่อสู้.

Stay Wider-ยืนริมเส้น
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
ยืนริมเส้น เป็นการสั่งให้นักเตะ, ฉีกตัวออกไปด้านข้างของสนามเป็นมากกว่าปกติ, ยืนอยู่ใกล้กับขอบสนาม เพื่อถ่างเกมการเล่นออกให้เต็มพื้นที่ของสนาม.

Move Into Channels-วิ่งหาช่อง
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Move Into Channels asks players - particularly attack-minded players - to find vertical spaces between opponents and pull away in such a manner that a team-mate can find them with a pass which in turn draws a defender out of position.
วิ่งหาช่อง เป็นการบอกนักเตะ - ให้ใส่ใจในเกมรุก - เพื่อหาช่องว่างระหว่างคู่ต่อสู้ และฉีกตัวออกมาเพื่อให้เพื่อนร่วมทีม สามารถจ่ายบอลให้เขา จากการที่เขาได้ดึงกองหลัง ให้หลุดจากตําแหน่ง.


Freedom Of Movement-อิสระในการเคลื่อนที่

Hold Position-รักษาตำแหน่ง
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Hold Position requires players to remain largely in their assigned position and rarely deviate from it. Whilst others may roam or swap positions with others, players asked to hold will remain in place.
รักษาตําแหน่ง ผู้เล่นจะยังคงอยู่ในตําแหน่ง ที่พวกเขาได้รับมอบหมาย และไม่ค่อยโยกย้ายไปไหน. ในขณะที่นักเตะคนอื่น อาจจะโยกย้ายสลับตำแหน่งกัน, นักเตะที่ถูกสั่งแบบนี้ จะยังคงรักษาตำแหน่งของพวกเขา.


When player has the ball...เมื่อนักเตะได้บอล...

Cut Inside With Ball-เลี้ยงตัดเข้าใน

Run Wide With Ball-เลี้ยงออก ไปริมเส้น

Cross From-เปิดบอลจาก

Cross From Deep-เปิดยาวจากกลางสนาม
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Cross From Deep asks players - most typically full-backs, although not exclusively - to set up crossing opportunities from deeper areas on the pitch rather than wait until the ball is in the attacking third.
เปิดยาวจากกลางสนาม เป็นการบอกนักเตะ ซึ่งส่วนใหญ่จะเป็นฟูลแบ็ค, หรือนักเตะคนไหนก็ตาม ให้เปิดบอลจากบริเวณแนวลึกของสนามฝั่งเรา หรือจากกลางสนาม มากกว่าจะไปรอเปิดบอล บริเวณหน้าเขตโทษหรือเส้นหลัง.

Cross From Byline-เปิดบอลจากเส้นหลัง
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Cross From Byline asks players to get the ball as high up the pitch as possible in wider areas before attempting to cross into the goalmouth and penalty area.
เปิดบอลจากเส้นหลัง เป็นการบอกนักเตะให้พาบอลไปจนสุดสนาม ถ้าหากมีความเป็นไปได้ คือด้านกว้างของบริเวณสนาม ก่อนทำการเปิดบอลเข้ามา บริเวณปากประตูหรือแถวจุดโทษ.


DRIBBLING-การเลี้ยงบอล

Dribble More-เลี้ยงให้มากขึ้น
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Dribble More encourages players to be more individualistic and seek to make gains by dribbling their way past opponents, rather than passing their way towards goal.
เลี้ยงให้มากขึ้น เป็นการสั่งให้นักเตะ ใช้ความสามารถเฉพาะตัวให้มากขึ้น และพยายามเลี้ยงบอลผ่านคู่ต่อสู้ ให้มากขึ้น, เป็นการเลี้ยงบอลเข้าสู่เป้าหมาย ข้างหน้ามากกว่าจะจ่ายบอล.

Dribble Less-เลี้ยงให้น้อยลง
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Dribble Less asks players to primarily pass the ball around and not attempt to beat opponents individually by way of taking them on.
เลี้ยงให้น้อยลง เป็นการบอกนักเตะ ให้เน้นการจ่ายบอลไปรอบๆเป็นหลัก และไม่พยายามเลี้ยงบอล ผ่านคู่ต่อสู้ในขณะที่กำลังเล่นบอล.

SHOOTING-การยิงประตู

Shoot More Often-ยิงให้มากขึ้น
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Shoot More Often encourages players to attempt a greater number of shots when posed with a potential chance, rather than looking for a pass.
ยิงให้มากขึ้น เป็นการสั่งนักเตะให้ พยายามยิงบ่อยๆเมื่อมีโอกาส, ยิงเข้าไปไม่ต้องสนการจ่ายบอล.

Shoot Less Often-ยิงน้อยลง
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Shoot Less Often asks players to retain possession and remain patient in search of a more opportune moment at which to finally shoot.
ยิงน้อยลง เป็นการบอกนักเตะให้เก็บบอลครองบอลไว้ และให้เล่นด้วยความอดทน พยายามมองหาโอกาสยิงที่เหมาะสมและดีที่สุดเท่านั้น.


Aim Crosses At-เปิดบอลไปที่

Far Post-เสาไกล
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Cross Aim Far Post asks players to deliver their crosses towards the far post.
เน้นโยนไปเสาไกล เป็นการบอกนักเตะให้เปิดบอลให้เพื่อนไกลๆ บริเวณเสาสอง.

centre-ตรงกลาง
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Cross Aim Centre asks players to deliver their crosses into the center of the penalty area.
เปิดบอลไปตรงกลาง เป็นการบอกนักเตะ ให้เปิดบอลเข้าไปตรงกลางเขตโทษ.

Near Post-เสาใกล
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Cross Aim Near Post asks players to deliver their crosses into the near post area.
เน้นโยนไปเสาใกล้ เป็นการบอกนักเตะให้เปิดบอลให้เพื่อนใกล้ๆ บริเวณเสาแรก.

Target Man-หน้าเป้า
คำอธิบายเวลาเอาเมาส์ชี้ค้าง-
Cross Aim Target Man asks players to deliver their crosses in the general direction of a designated target man.
เปิดบอลให้หน้าเป้า เป็นการบอกนักเตะให้เปิดบอลข้ามไปให้กองหน้าตัวเป้า.

credit.
http://www.fm-thai.com
และชาว Football Manager ทุกคน

Edited by rockmanxxx
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

FM-Thai.com uses cookies, by using our website you agree to our use of cookies as described in our Privacy Policy We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.